Witam ponownie. Ja Serwatke robie w nastepujacy sposob. Kupuje mleko pasteryzowane, bo do innego nie mam dostepu (wybieram takie z najkrotszym terminem przydatnosci do spozycia) do tego dodaje po lyzce mleka zsiadlego z kubka i zostawiam w litrowych sloikach, a po gora dwoch dniach mam zsiadle mleko. Czasami robie z samego zsiadlego mleka z kubkow (wtedy serwatka wychodzi troche lepsza). Efekty sa. Na poczatku roku paznokcie u jednej reki o raz skore za uchem mialem zajete przez luszczyce. Zrezygnowalem z picia alkoholu na kilka miesiecy, zamiast tego codziennie litr serwatki i po dwoch miesiacach zapomnialem ze mialem luszczyce. Pozniej wiadomo, jak nic nie widac czlowiek sie zapomina i przestaje dbac o siebie znowu. i luszczyca wrocila. znowu mi zasypalo paznokcie i za uchem...i znowu jestem na kuracji serwatkowej od paru tygodni, i znowu efekt jest zaskakujaco dobry. W warszawie, w galerii mokotow i parku wola sa sklepy ze zdrowa zywnoscia i tam sprzedaja ekoserwatke w litrowych szklanych butelkach po 2,50.
Lula, nie mam pojecia jak robisz serwatke z kefiru, ale watpie zeby to o to chodzilo