Re: Olej Lniany i Łuszczyca.
Wysłane przez:
Pati2808 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 08 gru 2014 - 21:03:33
Hej,
Powiem szczerze, że też jestem ciekawa tego oleju lnianego.
Chociaż w moim przypadku, w obecnej chwili to jest kropla w morzu w porównaniu do co niektórych.
Przedstawię Wam pokrótce moją walkę z ł.
Zaczęło się od jednej krosty na skórze ok 4 klasy podstawówki. Później była tylko lawina coraz gorszych doświadczeń. Nic nie działało. Przeróżne maści, na zamówienie, te robione, kolejne były z dziekciem, ostatecznie doszło do sterydów. Powiem szczerze, że wstydziłam się założyć cokolwiek "krótkiego", nawet w upały długie spodnie, itp. Niestety ludzie nie są wyrozumiali.
Na samym końcu dostałam lampy PUVA (czyli naświetlania plus tabletki). Owszem, to działało, ale gdy jedne ginęły, w trakcie kuracji pojawiały się kolejne.
Już mi ręce opadały, tak jak moim rodzicom. Nie wiedzieliśmy już czego się "złapać", próbowaliśmy chyba już na tamten czas wszystkiego co tylko było możliwe.
W końcu mój dermatolog opowiedział nam, że w czasach wojny łuszczyca była częstą chorobą i profilaktycznie żołnierzom wycinano migdały.
Pewnie dla większości zabrzmi to głupio, ale dla mnie, osoby, która chciała za wszelką cenę pozbyć się tego dziadostwa było to tzw. światełko w tunelu.
Miewałam anginy, ale w cale nie tak często. Mimo wszystko udało się przekonać laryngologa do usunięcia mi migdałów i powiem szczerze, że to było dla mnie zbawienie.
Migdały usunęli mi ok 6 lat temu i od tamtego czasu mam znikome ilości łuszczycy.
W te wakacje zaczęło się nasilać na głowie, ale wróciłam do mojego starego szamponu na tą chorobę - Neutrogena T-Gel Oryginal Formula. Musiałam kiedyś zrezygnować z niego, bo wycofali go w dystrybucji na Polskę. W chwili obecnej jest sprzedawany przez jednego pana na Allegro, pochodzenia amerykańskiego.
Podsumowując niestety typowo czystej skóry nie miałam od rozpoczęcia się tej choroby u mnie, ale i tak jest super, bo były momenty, że całe ciało było pokryte tym, na brzuchu żadnej wolnej przestrzeni.
Mam nadzieję, że moja historia Wam pomoże.