Witam !
Z tego co piszesz nie wynika aby byl tloczony na zimno a jedynie ze jest to 100 % olej kokosowy (czyli bez domieszek). Szczerze sie przyznam ze nie znam sie na technologii tloczenia oleju kokosowego (sprobuje cos wygrzebac w internecie) , bo byc moze to jedyna technologii tzn. tloczenie na zimno. Jak na razie stosuj ten olej na pewno nie zaszkodzi
Co do karjow pochodzenia to z pewnoscia jest ich kilka, choc ja u siebie w Stanach tez mam z Filipin.
Pozdrawiam serdecznie
Darek
PS
W materialach ktore dostaliscie byla notka ze wg rosyjskiego doktora olej moze byc zwykly slonecznikowy. Ja od siebie i za dr Fivem polecilem olej kokosowy jako ze ma wiecej wlasciwosci zdrowotnych. Jesli chodzi wiec o pulling nie przejmowalbym sie az tak bardzo. Kilka wpisow temu pisalem ze kazdy slonecznikowy, sezamowy, kokosowy i palmowy nadaje sie do pullingu a wybor zalezy od smaku i ZASOBNOSCI PORTFELA. Tutaj metoda jest otwarta dla kazdej kieszeni. Jesli kogos nie stac na olej kokosowy za 70 PLN niech kupi slonecznikowy za 5 PLN. NAtomiast jesli bedziemy mowic o spozywaniu oleju )o ktorym pisalem dwa wpisy wstecz) to wtedy nalezy wybrac ekologiczny i z tzw. pierwszego tloczenia.
(zupelnie podobnie ma sie sprawa z oliwa z oliwek ktora jest extra virgin - czyli tloczona na zimno jak i zwykla ktora nadeaje sie tylko do smazenia bo tloczy sie ja juz na cieplo z tego co zostalo po pierwszym zimnym tloczeniu). Wyzsza cena nie zawsze oznacza lepsza jakosc - szczegoleni na polskim rynku. jesli znajdzecie olej a malo na etykiecie danych spiszcie sobie adres producenta i zobaczcie co pisze o swoim produkcie. Np. W USA na etykiecie z rguly nic nie ma dopiero taka analiza pozwala zoreintowac sie gdzie tkwi diabel !
Tak wiec pullingowac spokojnie szukajac powoli lepszych zrodelek
Pozdrawiam serdecznie
Tak wyglada znak organicznosci obowiazujacy na produktach w USA
http://www.organic.org/articles/showarticle/article-201http://www.virgin-coconut-oil.de/zertifikate.html
a tak np w niemczech i francji