Mam 34 lata. 7 lat temu na treningu judo mia?em kontuzj? kolana i 2 tygodnie w gipsie. Po zdj?ciu gipsu kolano spuch?o, a gdy ju? prawie nie mog?em chodzi? (po nast?pnych 3 tygodniach) poszed?em do lekarza, kt?ry da? mi w to kolano 2 zastrzyki (odst?p chyba 2-3 dniowy) w/w Diprophos-u. My?la?em wtedy - cudowny lek, wszystko znikn??o, jak r?k? odj??. Mia?em wtedy te? ?ci?gany jaki? tam p?yn stawowy (sorry, nie za bardzo si? znam
- generalnie doskonale pomog?o.
Najwa?niejsze co chc? napisa? to EFEKTY UBOCZNE.
Prawie zaraz po otrzymaniu pierwszego zastrzyku (12-18 godzin) totalnie zablokowa?a mi si? szcz?ka - nie mog?em otworzy? ust wi?cej ni? 2 cm. Pomy?la?em - trudno, z czasem minie, byle kolano by?o ca?e. Faktycznie powoli mija?o, po paru dniach paszcz? mog?em otworzy?, ale co? mi tam strasznie g?o?no i bole?nie przeskakiwa?o. Po paru miesi?cach gdy nie min??o mi to do ko?ca poszed?em do lekarza (laryngologa o ile pami?tam) kt?ry mnie wy?mia? i powiedzia? ?e mam si? przyzwyczai?. No c??, nie by?o innej rady i teraz, po 7-miu latach jestem ju? prawie przyzwyczajony - ju? o wiele s?abiej, ale szcz?ka dalej mi 'szcz?ka'
Moja dziewczyna te? musia?a si? przyzwyczai?
)
Druga sprawa - niestety powa?niejsza jest taka, ?e jak podejrzewam Diprophos rozpieprzy? mi wszystkie wi?ksze stawy - rami?, biodro. K?opoty rozpocz??y si? nie od razu - jakie? 2 lata po zastrzyku - i niestaty powoli staj? si? coraz wi?ksze. Po wi?kszym (jak na przyk?ad przebiegni?cie 200 metr?w
wysi?ku regularnie miewam zapalenie stawu biodrowego, kt?re dora?nie kuruj? Diclophenac-em. Co jaki? czas mam k?opoty z ramieniem, ograniczon? ruchomo?? i bolesno??, kt?re mijaj? po kolejnych tabletkach Diclophenac-u. Tak wi?c ju? sobie nie pobiegam, koniec je?d?enia na nartach, ta?czenia czy turystyki ci??szej ni? taka dla 60-letnich dziadk?w
(czyli w Tatrach to np. ?cie?ka pod Reglami, sk?d in?d bardzo przyjemna)
Nie wiem, czy mia?em na to alergi?, czy Diprophos to po prostu straszne g...
Jestem bardzo tego ciekawy. Prosz?, napiszcie, czy ktokowiek mia? podobne z nim atrakcje i co mog? zrobic w aktualnej sytuacji (nast?ne zastrzyki nie wchodz? w gr? - nie zaufam ju? nigdy wi?cej, zw?aszcza ?e jestem chemikiem i wiem co to za ?wi?stwa). Czy da si? to jako? odwr?ci?? Czy jest mo?liwe aby ten zwi?zek jako? skumulowa? si? przez tak d?ugi czas w organi?mie (nie s?dz?). Jaki m?g? by? mechanizm takiej reakcji?
Nigdy wcze?niej (czyli do wieku 26 lat) nie mia?em ?ADNYCH problem?w ze zdrowiem, stawami czy szcz?k?
Aktualnie staram si? przestrzega? zalece? dla os?b choruj?cych na reumatyzm ale tak, czy inaczej nie do ko?ca zadowala mnie ta sytuacja (sprawdzi?em odczyn Wallera Rosego - ujemny, badania krwi r?wnie? w dobrej normie)
Je?eli czyta to jaki? lekarz, kt?rego nie ?mieszy fakt, ?e rozbola?a mnie szcz?ka po zastrzyku w kolano
prosz? o kontakt.
Podsumowuj?c - moje do?wiadczenia z Diprophos'em s? NEGATYWNE.
Pozdrawiam wszystkich
Witek